Dýňová polévka

Dýně hokkaidó je krásně voňavá, už na pohled plná energie, a navíc obsahuje beta-karoten, vitaminy C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo. Pozitivně působí při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Dužnina má močopudné a žlučopudné účinky. Pomáhá proti hlístům, roupům, škrkavkám.

Zdeňka Kolláriková,
autorka originální receptury

  • 100 g másla
  • 1 kg dýně hokkaidó
  • 1 červená cibule
  • kousek zázvoru
  • muškátový oříšek
  • 1 lžička kuzu (může být i kořenová zelenina a bio brambor – podle množství dýně)
  • dýňový olej

Dýni pečlivě omyjeme, vydrhneme kartáčkem, rozkrojíme, polévkovou lžící vybereme střed se semínky, neloupeme, pokrájíme na kostky. Posekanou cibuli a na kousky nakrájený zázvor lehce orestujeme na másle a na oleji, přidáme dýni, po chvíli podlijeme vodou, dusíme 15 minut, než změkne. Rozmixujeme do hladka. Na suché pánvi opražíme dýňová semínka. Na talíři polévku posypeme semínky a pokapeme dýňovým olejem. Jindy polévku ochutíme rýžovým krémem (špaldovou, ovesnou nebo mandlovou smetanou) a umeoctem nebo řeckým jogurtem.

Tento a další recepty najdete v kuchařce Moje BIO pochoutky.

Kód
Copyright www.webdesigner-profi.de
Máte nějakou otázku? Zeptejte se nás! Napsat zprávu