Špaldovo-ovesná bábovka s pekanovými ořechy

Ovesná mouka je bohatá na fosfor, železo, lecitin a vitamin B1. Oves se doporučuje při nervozitě, únavě či psychickém vyčerpání, nespavosti a depresi. A těsto činí kyprým. Pekanové ořechy kromě tuku obsahují vitamin A a vitaminy skupiny B, nezanedbatelné je 10% množství bílkovin. Vedle lískových oříšků disponují i pekanové ořechy fytochemikáliemi, které vyvolávají apoptózu čili proces, při kterém se škodlivé rakovinné buňky požírají navzájem.

Zdeňka Kolláriková
,
autorka originální receptury

  • 6 vajec
  • 180 g třtinového cukru muscovado
  • 150 g bio ovesné mouky
  • 250 g bio celozrné špaldové mouky hladké
  • 80 g bio celozrnné špaldové mouky hrubé
  • 200 g másla
  • vanilka
  • pomerančová kůra
  • 160 g pekanových ořechů (lze nahradit ořechy vlašskými)
  • 1 lžička vinného kamene
  • 3,5 dl alternativního nápoje, např. ovesný Oatly nebo rýžový Isola
  • máslo a kokos na vymazání formy

Žloutky s třtinovým cukrem a máslem ušleháme do pěny, přisypeme smíchané mouky s polovinou pomletých ořechů a vinným kamenem. Přiléváme nápoj, vsypeme zbývající ořechy a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy a pečeme asi 45 minut při 160°C. Vychladlou bábovku pokapeme javorovým sirupem. Testovala jsem bio ovesnou mouku a upekla jsem tuto lahodnou, kyprou bábovku – všichni kolem si ji oblíbili.

Tento a další recepty najdete v kuchařce Moje BIO pochoutky.

Kód
Copyright www.webdesigner-profi.de
Máte nějakou otázku? Zeptejte se nás! Napsat zprávu