Vánoční štola

"Toto je tedy moje oblíbená štola. Špaldová mouka a ostatní ingredience z jednoduché receptury vykouzlí pochoutku. Ti, co ochutnali, měli potřebu sami ji upéct. Vím, že v posledních letech provoněla vánoční stůl v mnoha domácnostech. Musím jen zopakovat, že výsledná chuť přímo souvisí s kvalitou použitých surovin." 

Zdeňka Kolláriková
,
autorka originální receptury

  • 400 g bio hladké špaldové mouky
  • 100 g bio hrubé špaldové mouky
  • 250 g alpského tvarohu
  • 180 g alpského másla
  • 150 g třtinového cukru muscovado
  • 100 g mandlové mouky
  • bourbon vanilka
  • citronová kůra
  • 12 g vinného kamene
  • 3 vejce
  • 50 g rozinek namočených v rumu (i s rumem)
  • 150 g dalšího sušeného ovoce – pokrájené sušené třešně, brusinky, meruňky, švestky
  • 200 g různých sekaných ořechů, mandle, kandovaná pomerančová a citronová kůra podle chuti
  • 250 g másla na potírání

    Na vále smícháme mouku s vinným kamenem. Přidáme všechny ostatní ingredience, promícháme a vypracujeme těsto. Rukama ho roztlačíme na podlouhlou placku (pomůžeme si válečkem). Vznikne jedna velká štola přes celou délku plechu nebo větší počet menších. Štolu podélně přeložíme, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme do vyhřáté trouby (160 °C) a pomalu upečeme (cca 50 minut). Během pečení štolu každých 10 minut znovu potřeme rozpuštěným máslem. Upečenou štolu hned po vytažení z trouby ještě naposledy potřeme máslem a posypeme vanilkovou syrovátkou Amálka. Po vychladnutí alespoň kousek ukrojím a ochutnám, ale doporučuji zabalit, uložit v chladnu a nechat odležet (prý vydrží i měsíc – nemám ověřeno, protože u nás se sní mnohem dřív). Vlastně přece jen jakýsi doklad o trvanlivosti mám. Posílala jsem synovi Jakubovi přes oceán štolu s tím, že si o Vánocích pochutná. Bohužel nebyla doručena a cestou zpět procestovala svět. Po půl roce jsem dostala zprávu, abych si vrácený balík vyzvedla. Měla jsem obavu, co se na mě vyhrne, ale věřte nebo ne, štola držela pohromadě, a dokonce voněla.

    Tento a další recepty najdete v kuchařce Moje BIO pochoutky.
Kód
Copyright www.webdesigner-profi.de
Máte nějakou otázku? Zeptejte se nás! Napsat zprávu